Πολυτεχνείο 1980: Δύο νεκροί στο βωμό του «ήπιου κλίματος»

του Πάνου Κοσμά*

(Αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο, Νοέμβρης 2009)

Το «κίνημα  των  καταλήψεων» του 1917-1980 συμπύκνωσε τη ρήξη με τη στρατηγική του «ήπιου κλίματος»  που επέλεξε το ΠΑΣΟΚ αλλά και  μια τριπλή ρεβάνς: Των πολιτικών  ιδεών και της κουλτούρας του Μάη (που λόγω χούντας έφτασαν στην Ελλάδα με καθυστέρηση αρκετών χρόνων), της αντικαπιταλιστικής και άκρας Αριστεράς ενάντια στη ρεφορμιστική Αριστερά στα πανεπιστήμια, του αγωνιστικού «απωθημένου» του 1973 αλλά και των αγώνων της μεταπολίτευσης που, αδικαίωτα, τροφοδοτούσαν αγώνες αλλά σκόνταφταν πάντα στις πολιτικές συναινέσεις κορυφής. Εργοστασιακό κίνημα, κίνημα των τραπεζοϋπαλλήλων κ.λπ.

Η ρήξη με το «ήπιο κλίμα» και τις συναινέσεις κορυφής, στις οποίες από το 1978 μπήκε θεαματικά και το ΠΑΣΟΚ, ενόψει της ανόδου του στην κυβερνητική εξουσία, ήταν ο ένας πυλώνας του κινήματος. Ο δεύτερος ήταν η ρήξη με την παραλυτική κυριαρχία του ρεφορμισμού στα πανεπιστήμια, αλλά και γενικότερα με τη σταλινική πολιτική κουλτούρα της παραδοσιακής Αριστεράς (ρεφορμιστικής και άκρας).  

Ρήξη με το ήπιο κλίμα  και τις κεντρικές  πολιτικές  συναινέσεις, ρήξη με το σταλινισμό και  τη ρεφορμιστική κυριαρχία. Μια τέτοια ρήξη ολοκληρώθηκε δυστυχώς μόνο στα πανεπιστήμια, αφού στον εργατικό χώρο δεν απέκτησε αρκετά ερείσματα για να ανατρέψει τους συσχετισμούς.

Το 1980 η Δεξιά  απαγόρευσε την πορεία στην αμερικάνικη  πρεσβεία στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Το κίνημα αμφισβήτησε αυτή την απαγόρευση. Ένα μαζικό μπλοκ 10.000 ατόμων, αποτέλεσμα σοβαρής πολιτικής προετοιμασίας αρκετών ημερών, αποπειράθηκε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό στα Λουλουδάδικα στην αρχή της Βασιλίσσης Σοφίας και να συνεχίσει προς την πρεσβεία. Ήταν το μπλοκ των δυνάμεων της «μειοψηφίας της ΕΦΕΕ» (οι παρατάξεις της άκρας Αριστεράς -ΑΑΣΠΕ και ΠΠΣΠ- η Β’ Πανελλαδική, ο «χώρος» των καταλήψεων). Η κυβέρνηση της Δεξιάς έκανε την επιλογή να χτυπήσει σκληρά, εκβιάζοντας το ΠΑΣΟΚ και τη ρεφορμιστική Αριστερά «Ή συναίνεση και απομόνωση των ‘‘ακραίων δυνάμεων’’ ή ρήξη και ‘‘περιπέτεια’’». Αποτέλεσμα: δύο νεκροί (Ο Κουμής και η Κανελλοπούλου), δεκάδες τραυματίες, εκτεταμένη αστυνομική τρομοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο υποτάχθηκε, αλλά και κατήγγειλε τους «υπαίτιους» της απόπειρας να σπάσει η απαγόρευση. Η ρεφορμιστική Αριστερά λούφαξε. Η άκρα Αριστερά αποδείχθηκε άτολμη να δώσει συνέχεια. Το Πολυτεχνείο του 1980 ήταν το κύκνειο άσμα των αποπειρών να πέσει η Δεξιά από τα κάτω. Ερχόταν η κοινοβουλευτική βασιλεία του ΠΑΣΟΚ…

*Ο Πάνος  Κοσμάς  ήταν μέλος του Συντονιστικού   Κατάληψης του Χημείου και   του Συντονιστικού των καταλήψεων  του 1979. Είναι μέλος του ΚΟΚΚΙΝΟΥ, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s