Ανοιχτός εκβιασμός για χρεοκοπία μέχρι το Μάρτιο!

(του Πάνου Κοσμά, Εργαζόμενοι του Επενδυτή/Δεκέμβρης 2011)

«Ποτάμια αίματος», αλλιώς χρεοκοπία εντός του ευρώ είναι η απειλή των δανειστών  

Το «μήνυμα» μετέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για κατάργηση των «κόκκινων γραμμών»  

Τα δίνουν όλα στις τράπεζες για να γίνει όπως όπως το PSI  

Εφιαλτικό και ανοιχτά εκβιαστικό χαρακτήρα παίρνουν πλέον οι πιέσεις της τρόικας και του γαλλο-γερμανικού άξονα προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό πολιτικό σύστημα γενικότερα. Το νόημα των πιέσεων «μετέφερε» ο Έλληνας πρωθυπουργός, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» και προϊδεάζοντας για την άνευ όρων αποδοχή των απαιτήσεων της τρόικας σε όλα τα ζητήματα. Το δίλημμα που τίθεται εκβιαστικά είναι το εξής: «ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της ΟΝΕ» ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία; Το δίλημμα αυτό απειλεί να τινάξει στον αέρα την τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς το… καλό σενάριο, δηλαδή η «ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της ΟΝΕ» προϋποθέτει μέτρα που πολύ δύσκολα μπορούν να μοιραστούν την ευθύνη τους οι εταίροι της τρικομματικής κυβέρνησης.   

Στην πραγματικότητα, αυτή η πολιτική πίεση είναι υψηλού ρίσκου για την ίδια την Ευρωζώνη, καθώς το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους αναμένεται (έχει ήδη ξεκινήσει) η νέα μεγάλη επίθεση των κερδοσκόπων στο ευρώ και στα κρατικά ομόλογα των χωρών-μελών, σε συνθήκες που ευνοούν εξαιρετικά αυτή την επίθεση: στο πρώτο τρίμηνο πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί κρατικό χρέος πάνω από μισό τρισεκατομμύριο ευρώ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Καθώς όμως υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να μεταφέρουν αυτή την πίεση και τον ανοιχτό εκβιασμό μέσα στην κυβέρνηση (ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος το έκανε με τον πιο επίσημο τρόπο, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» και άρα όλα τα μέτρα που θα ζητηθούν από την τρόικα, ακόμη και τα πιο ακραία, πρέπει να ληφθούν), η τρόικα και ο γαλλο-γερμανικός άξονας αισθάνονται ότι πιέζουν με πολύ μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Στην πραγματικότητα, ένα ελληνικό ναυάγιο στο πρώτο τρίμηνο του 2012 θα συμπαρέσυρε σε διαλυτική κρίση και πιθανότατα πλήρη κατάρρευση την ίδια την Ευρωζώνη…

Πολιορκητικός κριός του ανοιχτού εκβιασμού είναι η αναβολή καταβολής της… 7ης δόσης του δανείου μέχρι το Μάρτιο, με πρόσχημα την καθυστέρηση καταβολής της τελευταίας δόσης! Μέχρι τότε δεν υπάρχουν σημαντικές τοκοχρεολυτικές υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου, καθώς το πρώτο ομόλογο αναφοράς λήγει στις 20 Μαρτίου. Η 20ή Μαρτίου όμως είναι το dead line για όλο αυτό το εκβιαστικό παιχνίδι: αν δεν έχει δοθεί η επόμενη δόση μέχρι τότε, η στάση πληρωμών και η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα είναι γεγονός. Οι εκβιαστές της τρόικας και οι συνοδοιπόροι τους στην κυβέρνηση προσποιούνται ότι κάτι τέτοιο είναι περίπου αδιάφορο για τους δανειστές και το γαλλο-γερμανικό άξονα, αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν είναι έτοιμος για να διακινδυνεύσει την έκρηξη της «ελληνικής βόμβας». Πρόκειται λοιπόν για κοινό εκβιασμό τρόικας και κυβέρνησης απέναντι στον ελληνικό λαό, που ακόμη μία φορά καλείται να διαλέξει ανάμεσα στο χειρότερο και στο πολύ χειρότερο.

Ναι σε όλα!  

Στο όνομα λοιπόν του «καλού σεναρίου» και προκειμένου να αποφευχθεί το «κακό σενάριο» της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, η τρόικα ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση δύο πράγματα:

Πρώτο, να προχωρήσει το PSI «πάση θυσία» (δηλαδή με αγγλικό δίκαιο και ανώτατο επίπεδο εξασφάλισης για τα νέα ομόλογα, αλλά και «ικανοποιητικό» επιτόκιο για τους ιδιώτες κοντά στο 5%).

Δεύτερο, να ληφθούν τώρα όλα τα μέτρα που θα κλείσουν τις «τρύπες» του προϋπολογισμού του 2011, θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του προϋπολογισμού του 2012 και θα ολοκληρώσουν το πλάνο της λεγόμενης «εσωτερικής υποτίμησης».

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε την τρόικα ότι το έλλειμμα του 2011 θα κλείσει κοντά στο 10,5%, ενώ όλες οι εκτιμήσεις για την ύφεση του 2012 αναθεωρούνται προς τα πάνω (4% και πλέον!). Έτσι, η επιμονή της τρόικας στην αναστήλωση της αξιοπιστίας ενός παράλογου προγράμματος οδηγεί στην απαίτηση για «αιματηρά» μέτρα. Από την άλλη, «ευκαιρίας δοθείσης», θέλουν να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της γενικότερης «εσωτερικής υποτίμησης», με κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, του κατώτερου μισθού, του 13ου και 14ου μισθού, καθώς επίσης και τη λεηλασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων: περικοπή επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ κ.λπ.

Ο κατάλογος των απαιτήσεων της τρόικας θέτει σε σκληρή δοκιμασία την κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς ζητείται η υλοποίηση όλων αυτών κατά παραβίαση όλων των εκλογικών σχεδιασμών των κομμάτων, κυρίως της ΝΔ και δευτερευόντως του ΛΑΟΣ. Έτσι, εκτός από την «ελεγχόμενη» ή ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, στο αμέσως επόμενο διάστημα κρίνεται και η τύχη της κυβέρνησης Παπαδήμου…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s